Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

  A Lékai vár alig pár kilométerre található Kőszegtől, a határ osztrák oldalán. Kiváló kiránduláási úti cél, ami minden korosztály számára érdekes, mert az egykori  lovagvárban megelevenedik a magyar őrvidék élete és a magyar történelem fontos periódusai.

    Kőszegtől 15-20 perc autózással érhető el a Gyöngyös-patak fölé magasodó ősi erődítmény,  Léka Vára (Lockenhaus),  amely már évszázadok óta őrzi a múlt titkait és történeteit. Az eredetileg Lecua néven ismert várat az 1200-as években építették ki a dimbes-dombos  tájba, s az idő múlásával sokszor gazdát cserélt. Valószínű, hogy az első Leuka nevű várát a Csák nembéli Leuka (Lukács) építtette. Az 1270-es évektől kezdve gyakran gazdát cserélt, például Köszegi grófok lakhelyéül szolgált, majd később a Kanizsaiaké lett, utána pedig Nádasdy Ferenc idején jelentősen kibővítették az épületet egy alsó résszel, amelyet külső kastélyként emlegettek. A tatárok, a törökök és a Habsburgok  többször ostromolták, de nem sikerült bevenniük. Végül több más birtokkal együtt 1676-ban az Esterházyak szerezték meg Lékát, amely a török harcok elmúltával sokat veszített jelentőségéből.  Végül a 19. század elején egy tűzvész után teljesen elhagyatottá vált. A XX. század elején még 1902-1906 között Esterházy Miklós helyreállíttatta az építményt. 



 A Trianoni békeszerződés értelmében az első világháború után Ausztria kapta meg a területet, amely az akkor létrehozozz Burgenlandhoz tartozott. A II. világháború után, az osztrák államszerződés aláírása és a szovjet megszálló csapatok kivonulása után rendeződött megnyugtató módon a vár sorsa, ugyanis az osztrák író, Paul Anton Keller megvásárolta Lékát, és saját vagyonát pénzzé téve belevágott az erősen lepusztult épület felújításába.



A templomosok és Báthory Erzsébet: Legendák és Valóság

  Léka nem csupán kőfalakból és boltívekből áll; gazdag történelme során számos legendás alak fordult meg falai között. Egyes feltételezések szerint a középkori templomos lovagok és később pedig a johannita rend tagjai használták a várat, ősi falai között tartva  titkos összejöveteleiket és a titkos szertartásaikat.. Ezt a feltételezést támasztják alá az épületen található kereszt-ikonok és a vár körül keringő legendák is, amelyek mesélnek a templomosok itteni tevékenységéről.



  Azonban nem csupán a Károly Róbert uralkodónk által elűzött templomos lovagrend tagjai éltek a vár falai között, hanem Mátyás király is aki sikerrel megostromolta és többször is megszállt ott.  Az alsó várat kiépítő Nádasdy Tamás fia volt a híres törökverő "fekete bég", Nádasdy Ferenc, aki feleségül vette a később gyilkosságokkal megvádolt Báthory Erzsébet aki a vár leghíresebb lakója volt és akit Csejte várában a szobájába befalazva őrülten halt meg. Báthory Erzsébet, a hírhedt "vérszomjas grófnő" többször is megfordult lékán, így neve szorosan kötődik a várhoz.  Rá emlékezve külön emlékszobát rendeztek be az ötszögletű lovagtorony egyik tornyában.



    A torony egy másik emeletén egy fegyverterem található, ahol fel lehet venni a lovagok sisakját illetve páncélingét és ki lehet próbálni a régi fegyvereket is. A földszinten megtekinthető  továbbá egy középkori kinzókamra, egy denevérekről szóló kiállítás is, emellett megtelinthető a várat felújító  Paul Anton Keller dolgozószobája is. 

Margaret és Paul Anton Keller 1968-ban szerezte meg a kastélyt romos állapotban. Minden vagyonukat eladták, és mintegy 510 000 eurót fektettek be az egyedülálló európai kulturális műemlék felújításába. Férje halála után Margaret létrehozott egy alapítványt, amely azóta gondoskodik a vár karbantartásáról. Működési költségeiket a belépők mellett szálláshely szolgáltatásból és rendezvényekből egészítik ki. 

 


  Léka Vára ma már nem csupán múzeumként vagy történelmi emlékhelyként szolgál, hanem aktív kiállítóhelyként is funkcionál. A vár számos részlegében megtekinthetők a középkori és reneszánsz kori életet bemutató tárlatok, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk a múlt mindennapjaiba és rendkívüli eseményeibe.



   Van egy vár alatti föld alatti apszisterem, vagy kultuszterem, további rejtélyeket tartogat. A terem, melynek rendeltetése még a tudósokat is megosztja, talán egykor börtönként, kincseskamraként vagy éppen kultikus helyként szolgált. A közelmúlt feltételezései szerint ez lehetett a templomos lovagok és a johannita rend titkos összejöveteleinek színhelye. 

A fellegvár és a kápolnák

  Érdekes látnivaló várkápolna is, melyet Szent Miklós tiszteletére emeltek, az épület egyik legimpozánsabb része. A kora gótikus ablakok mellett látható freskómaradványok Burgenland legősibb freskóinak számítanak, egyedülállóan gazdagítva a vár látványvilágát.


léka várkápolna


  Az öregtoronyban és a palota további részeiben jó fotókat lehet készíteni  az építészet és a történelem találkozásairól. Az ötszögletű öregtorony őrtornyaként szolgált, míg a palota pompás lovagtermében a múlt fénye ragyog fel újra.  A várudvaron magasodó kút és a kápolna alatti Nádasdy család sírhelye további érdekességekkel szolgálnak az érdeklődőknek, akik ellátogatnak ebbe a történelmi és kulturális kincseket rejtő őrvidéki magyar erősségbe.


léka belépők

 Léka vára igazi kincs a magyar-osztrák határvidéken. A történelem szerelmeseinek, a misztikum kedvelőinek és a kikapcsolódásra vágyóknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújt.

  A vár meglátogatására kb. másfél-két órát érdemes szánni, miközben  nem csupán a várkomplexum és a táj szépségében lehet gyönyörködni, hanem egy élő múzeumban is, amelyben a múlt és a jelen összetalálkozik egymással. Legendákkal, történelmi érdekességekkel és a várépítészet elemeivel találkozhatunk Léka  falai között, amelyek felejthetetlen élményeket nyújtsanak minden látogatónak, aki érdeklődik a múlt iránt és szeretné felfedezni az idők homályából előtűnő rejtélyeket.


ausztria banner alap

További részletek: https://www.ritterburg.at/

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.