Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

 Sokan keresik fel átutazóként vagy pihenési célból a Salzkammerguti tóvidéket, ahol szó szerint egyik ámulatba ejtő helyről elindulva szinte rögtön egy másikba botlik az ember.  Mostani cikkünkben a Traunsee partjára, a Gmunden mellett épült Ort kastélyokhoz kalauzoljuk el a látogatót.

  A Salzkammerguti tóvidék második legnagyobb, egyben legmélyebb tava, a Traun folyó vizét előbb felfogó, majd azt Gmunden városától a Duna irányába tovább vezető Traunsee. A csodálatos környezetben található tavat mindenkinek érdemes felkeresni, aki szereti a természetet és a szép látnivalókat. Mai cikkünkben a Traunsee leghíresebb nevezetességét, a kis szigeten épült Ort kastélytés annak szárazföldi párját mutatkuk be.


 


Az Ort kastély legendái:

 •   A Traunsee-tó ősi vízi erődjének építését ősi legendák övezik. A hagyomány szerint a mai tóparti vár helyén már a római időkben is erőd állt, melynek alapjait felhasználták az építők.  Az egyik elterjedt legenda szerint a vízi erdsség épülete egy a viharban életveszélybe került előkelő nemes asszonynak köszönhető, aki megmeneküléséért hálaként egy templomot és egy kisebb  várat épített a Transee apró szigetén.
 • Egy másik népszerű legenda szerint pedig egy ősi óriás Erla építette a kastélyt a Traunseeben élő Blondchen nevű szépséges sellő számára, majd halála után  arcának sziluettjét a Traunseehez közeli Erlakogel  nevű  hegycsúcs őrizte meg a tó déli partján lévő Ebenssee település közelében.
 • 1879-ben Johann Nepomuk Salvator toszkánai főherceg vette meg, aki korábban megvásárolta az orti vidéki kastélyt. 1852-ben Firenzében született II. Lipót toszkánai nagyherceg legfiatalabb fiaként, és a közeli Villa Toscanát a szicíliai Mária Antonia édesanyja számára építette fel, miután a nagyhercegeket Olaszország egyesítésének részeként elűzték Firenzéből. Mivel Johann Salvator összeveszett a császári családdal, lemondott minden címről és kitüntetésről, és kastélyai után Johann Orthnak nevezte magát, ahol az "Orth" írásmódot választotta, ami akkoriban modern volt. Ferenc-József császár akarata ellenében lemondott minden előjogáról és feleségül vette Milli Stubel színésznőt. Nevét az egyszerű Johann Ort-ra változtatta át és polgári foglalkozásként hajóskapitánynak tanult, majd a Santa Margerita hajó fedélzetén a feleségével tengeri útra keltek  Valparaisó felé (Dél-Amerika), de azt sosem érték el. Hajójuk eltűnt, és 1911-ben halottnak nyilvánították őket. 

  Kevesen tudják, hogy  utolsó előtti regényében még  Jókai Mór is írt erről a történetről.  1902-ben, a Budapesti Naplóban folytatásokban jelent meg regénye  "Ahol a pénz nem Isten" címmel, később pedig köny formában is kiadták. A regény  főaszereplője kísértetiesen hasonlít Ort Jánosra, akit Jókai a regényben Capitanonak nevezett el.A kastély története:

   Az aprócska szigeten épült Ort vízikastély valószínűleg az egyik legrégebbi épületnek számít az egész Salzkammerguti régióban. Ausztria legmélyebb tava a Traunsee (191 m mély)  partjához közeli kis szigetről máig sem lehet tudni biztosan, hogy természetes eredetű-e, vagy emberi kezek munkája hozta létre.  Azt viszont több helyen is említik, hogy  az első erődöt feltehetőleg 1039-ben építették fel egy ókori római castellum helyén. •  Az a feltételezést, hogy az eredeti orti vízivárat 1039-ben építették, soha nem lehetett történelmi dokumentumokra alapozni, sem az a feltételezés, hogy az erőd egy római erőd romjain épült volna. Más források szerint viszont a VII. században a szigeten épült és a 10. században szekularizált  kolostor volt az első épület. Az első dokumentumok  egy Haertnidus de Ort (Hartneid von Ort) nevű tulajdonost említenek Ort  urai közül, akinek a családja öt generáción át élt ott. Utolsőként a legharcosabb lovag, és 1244-ben börtönben vetett véget életének. Vele egy nagy hatalmú család szűnt meg, és az uralom Velsberg grófjaira, majd 1344-ben Winkel grófjaira, utána a Wallsee urai birtokába került, mígnem az a család is kihalt 1483-ban, és a Veste Ort bekebeleződött a velsbergi grófok birtokába. Azután Frigyes császár lett a vár ura, de a tulajdonosok és a feudális urak továbbra is gyors egymásutánban változtak.
 • 1484-ben végül a császár hűbérbirtokként átadta az orti uradalmat Felső-Ausztria helytartójának, Gotthart von Starhembergnek. Pollheim és Wartenburg családok követték, mígnem 1595-ben Gmunden hercegi város megvásárolta a kastélyt. 

 • Gmunden városa is az orti megyei bíróság fennhatósága alá került. Az orteri börtön gyakran nagyon elfoglalt volt, amikor a regionális bíróság működött. Itt élték le utolsó életüket a lefejezésre vagy akasztófára ítélt delikvensek is.

 • 1604-ben II. Rudolf császár megszerezte az uralmat, és Gmunden polgármesterévé  és az uradalom gondnokává Veith Spindlert nevezte ki kiterjedt jogokkal.
 • 1625-ben Johann Rapp Spindler készségesen lemondott vásárlási jogáról Adam Graf Herberstorff javára. Ő volt a "frankenburgi kockajáték" ötletgazdája és rettegett kormányzója, akit 1627-ben Ferdinánd császár grófsággá emelte az orti uralmat.
 • 1634-ben a vízi vár egy jobbágy felkelés során szinte teljesen leégett. A rekonstrukció után azaz a XVII. század óta máig szinte változatlan maradt. Herberstorff halála után számos tulajdonosváltás történt, míg végül 1698-ban I. Lipót császár megvásárolta a birtokot a császári családnak.
 • 1915-ben ért véget a főhercegi korszak és a kastély állami  igazgatásába került. 1919-ben a szövetségi kormánynak adták át, és a parton épült második kastélyban egy erdészeti iskola kapott helyet. A tóparti második kastély épület ma üresen áll, befektetőt keresnek hozzá és szálloda nyitását tervezik a falai között.
 • 1988-ban feloszlatták a helyi erdészeti igazgatóságot, és a tóvárat eladásra bocsátották.
 • 995. január 5-én, 400 év után, Gmunden önkormányzata ismét megvásárolta a Saeschloß Ortot, hogy nyitva tartsa a nyilvánosság számára.

 Tipp: Nem érdemes szombatra időzíteni a látogatást, mivel a kastély egyidejűleg múzeumként és rendezvényhelyszínként is szolgál, ahol évente több, mint 250 pár tartja az esküvőjét.Mit lehet megnézni a kastélyban?

  Az Ort kastély földszintjén a  látogatók  megtekinthetik a kastély korábbi tulajdonosait és a történelmét bemutató kiállítást. Az első szinten pedig a hegyi mentők életét bemutató kiállítás látogatható. Amennyiben nincs esküvő vagy más rendezvény, szintén meglátogatható a kastély kápolnája és az emeleti címer-terem, valamint a folyosók. A látogatásra körülbelül egy órát érdemes betervezni, azután érdemes bejárni Gmunden turistáknak készített, helyi 10 nevezetességet bemutató turista útvonalát is, ami további 1,5-2 órát vesz igénybe.


Gmunden Ort kastély hajóról


Hasznos információk az Ort kastély meglátogatásához:

Megközelítés:

Gmunden irányából kb. 800 méterre található, autóval és gyalogosan is könnyen elérhető.

(A kastély közvetlen bejáratánál található az olcsó és nagy Toszkána parkoló.)

A kastély saját kikötővel is rendelkezik, így a tavon közlekedő vízi járatokkal is megközelíthető.

Nyitvatartási idő;

Húsvéttól október végéig 10 órától 16 óráig látogatható.

Belépők:

Egyéni jegy               5 Euro

Csoportos belépő:  4 Euro

Szerző&fotók: Bajna Gábor


ausztria banner alap

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.