Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Kína egy óriási ország , tele különleges kontrasztokkal és lenyűgöző látnivalókkal. Fedezd fel velünk a kínai kultúra mélységeit, a Sárkány Nagy Falától a modern felhőkarcolókig, és kóstold meg a helyi konyha ízeit!

1. Kínának csak egy időzónája van

Tudtad, hogy Kínának csak egy időzónája van, annak ellenére, hogy több mint 5000 kilométert ölel fel északról délre és keletről nyugatra? Hagyományosan az időzónák 15 hosszúsági fokos terek, amelyek egyórás időközönként változnak. Ez azt jelenti, hogy Kínának elméletileg öt időzónát kellene átfognia. Valójában 1912 és 1949 között ez volt a helyzet. 1949 óta azonban Kína egyetlen időzónát (pekingi idő) használ.

Érdekes tény: Kína egyes régióiban gyakori, hogy az emberek „helyi idő” és pekingi idő szerint beszélnek az időpontokról. Ez némi zavart okozhat az utazók és a helyiek számára egyaránt!


peking az ég temploma

2. Kína népessége 56 etnikai csoportból áll

Kína hatalmas ország, több mint 1,4 milliárd lakossal, amely 56 hivatalos etnikai csoportból áll. Ez magában foglalja a legnagyobb Han-csoportot, amely a lakosság több mint 9%-át teszi ki, vagyis körülbelül1,3 milliárd embert. A legkisebb etnikai csoport Kínában a lhoba, amely 4000 embert számlál.

3. Kínában több mint 300 nyelvet és dialektust beszélnek

Nem kell meglepődni azon, hogy Kína oly sok etnikai csoportjával a nyelvek és dialektusok kiterjedtek az otthont . A kínai nyelvek nyolc fő nyelvcsoportból, amelyekből több mint 300 dialektust ölel fel. Kínában a legtöbb beszélt a mandarin, több nyelvcsoport több mint egymilliárd beszélője van. A legkevesebb ember beszéli a Huizhou kínai nyelvjárást, számos négymillió beszélőt kínál.

Melyek a fő nyelvcsoportok Kínában?

 1. Mandarin. A mandarin nyelvet több mint egymilliárd beszéli, és Kína hivatalos nyelve.
 2. Yue (kantoni). Világszerte több mint 85 millió beszélőjével a kantoni a második legtöbbet beszélt nyelv Kínában.
 3. Wu. A wu nyelvű régió Sanghajon, Zhejiangon és Jiangsu délkeleti tartományán is átnyúlik. Sanghajba utazik? 
 4. Hokkien. A délkelet-kínai Fujianból származó Hokkien nyelvcsoportot széles körben beszélik a globális kínai diaszpórában. A nemzetközi fűződő kapcsolatainak jelenleg mintegy 40 millió hokkien kínaiul beszélnek.
 5. Hakka. Hakka hasonlóságokat mutat mind a mandarin, mind a yue (kantoni) nyelvcsoporttal. Főleg Kelet-Guangdongban, Dél-Fujianban, Nyugat-Yunnanban és a tengerentúli kínai közösségekben beszélik.
 6. Min. A min kínai fajtákat több mint 80 millió ember beszéli, elsősorban Fujian délkeleti részén és Hainan szigetén.
 7. Gan. A Jiangxi tartományból származó gan kínai nyelvet beszéli 25 millió embert.
 8. Xiang. Fűszeres konyhája mellett Hunan a hsziang nyelvcsoport hazájaként is hírhedt. A hsziang és aldialektusait körülbelül 35 millió ember beszéli.

4. Az ünnepségek általában a kínai holdnaptár szerint zajlanak

A kínai holdnaptár egy holdnaptár, amely magában foglalja a nap- és holdciklusokat, amelyek befolyásolják a kulcsfontosságú társadalmi és vallási ünnepeket Kínában. A modern időkben a Gergely-naptárt polgári célokra Kínában, például az üzleti életben és a találkozók egyeztetésében. Ha azonban fesztiválokról és hagyományokról van szó, a kínai holdnaptár élvez elsőbbséget. A kínai holdnaptár legfontosabb dátumai közé tartozik a kínai újév (tavaszi fesztivál), a közép-őszi fesztivál és a lámpásfesztivál.

5. Mindenkinek van egy kínai állatövi állata

Ismered a kínai állatövi állatodat? A mennyből alászállt mitikus állatok története és legendája, hogy megünnepeljék a tavasz eljövetelét, hírhedt mindenki számára, aki érdeklődik a kínai kultúra iránt. A kínai újévi állatok minden évben 12 éves ciklusban változnak. A kínai állatöv következő állatai közé tartozik a sárkány (2024), a kígyó (2025), a ló (2026), a juh (2027) és a majom (2028).


kinai ételek


6. A kínai konyha az egyik legváltozatosabb a világon!

Ha tengerentúlon élünk, könnyen lehet, hogy egy szempillantás alatt szemléljük a kínai konyhát. Kínában azonban számos különféle ételtípus és kiemelkedő íz létezik. A kínai konyhát általában a nyolc nagy hagyományba sorolják:

 1. Szecsuán. Fűszeres ízek és csípő chili paprika ízs, szecsuáni bor.
 2. kantoni. Gondolj a dim sumra és más falatnyi finomságokra!
 3. Anhui. Vadon élő fűszernövények és friss zöldségek, beleértve a bambusz liberális használatát a főzés során!
 4. Shandong. Sok párolt és erősen ízesített étel.
 5. Fujian. Gyakran húslevesben szolgálják fel, a Fujian konyha olyan technikákat használ, mint a párolás és a párolás.
 6. Jiangsu. Mivel Jiangsu közel van a tengerhez, sok tenger gyümölcsére és szezonális alapanyagra számíthat, színe megegyezik az ételekkel.
 7. Hunan. Erősen fűszerezett és savanyú, ecetes zöldségek felhasználásával.
 8. Zhejiang. A friss és enyhén ízesített Zhejiang konyha remek bevezető a kínai konyha szélesebb változataiba.

7. A tea nagyon fontos Kínában

A tea Kínában több, mint egy ital, amely évszázados kínai hagyományokat ölel fel. Kínában a tea a felüdülésen túl a kulturális csere csatornája. Ha Kínába látogat, vegyen részt a Gong Fu Cha (工夫茶) szertartáson, hogy megfigyelje a kínai teaivás művésziségét és tiszteletét.


kinai nő


8. A kínai újév ünnepe 15 napig tart! 

Ez a legnagyobb ünnep Kínában, amelyet általában januárban vagy februárban ünnepelnek. Az újév Kínában még a karácsonynál is népszerűbb. De van még egy érdekes tény: a világ számos országában ünneplik a kínai újévet is.

9. UNESCO Világörökségi helyszínek

Olaszország mellett  Kínában van a legtöbb UNESCO Világörökségi helyszín a világon. Kínában a leglátogatottabb UNESCO-helyszínek közé tartozik: a pekingi Tiltott város, a Kínai Nagy Fal, a pekingi Nyári Palota, a pekingi Mennyország temploma és a világhírű Terrakotta Hadsereg.


Kína banner KÉSZ


10. Az első fagylalt hazája

Azt mondják, hogy Kublai kán, a Yuan-dinasztia alapítója (1271-1368) befőtteket és lekvárt adott kedvenc jeges italához, ezzel megalkotva a világ első fagylalt prototípusát. Annak érdekében, hogy a fagylaltgyártási folyamatot titokban tartsa, rendeletet adott ki, amely szerint a királyi családon kívül senki nem készíthet fagylaltot. 


feher bor hongkong


 

+1 Agyag hadsereg a föld alól

  Agyag hadseregHszian Kínában a Terracota Hadsereg felépítése 37 évig tartott. és 8000 agyagkatonából áll, amelyeket egy császár sírjának őrzésére építettek. Becslések szerint a harcosok életnagyságú terrakotta figuráit több mint 30 évbe telt megalkotni, és Csin Si Huang császárral együtt temették el őket ie 210–209-ben, hogy megvédjék őt a túlvilágon. Évszázadokon át rejtve voltak, mígnem 1974-ben a helyi gazdák felfedezték őket. Sokak számára kötelező látnivaló, aki Xi'anba látogat. Kína világszínvonalú egyetemeknek ad otthont.


agyaghadsereg

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.