Azt fontos leszögezni, hogy a kolumbiai kávéban legfőképpen a minőséget, a kézzel válogatott, családi biotermesztésbôl származó kávékülönlegességeket kell keresni. Itt is van ipari termelés, viszont nem az jellemzi az országot. A kézi művelés és feldolgozás egyik oka maga a domborzat, a másik pedig a tradíció.
Aki ismeri a munkásságomat, az tudja hogy mindenben a hamisítatlan, valódi Kolumbiát igyekszem bemutatni, így az egyik legfontosabb termék, a kávé esetében sincs ez másképp. Az ország különböző kávétermő területein helyi kávétermesztô családok birtokain ismerkedhettek a különbözô termesztési és feldolgozási módokkal, a lehető legautentikusabb módon lehet megismerni a termesztés és szüretelés folyamatait.
Na itt jön a meglepetés sokaknak. A világ legjobb minőségû arabicáit termelô országban az ember arra számítana, hogy úton-útfélen lehet euròpai értelemben vett espresszót kapni. Na azt nem, 'tintót' viszont minden utcasarkon, boltban, utcai árusnál találsz. Ez alapvetôen gyengére fôzött, kevés koffeintartalmú cukrozott híg kávé, amibôl egy nap akár tizet is megiszunk mi kolumbiaiak. Az európai vendégek általában nem rajonganak érte, viszont hozzátartozik a valódi Kolumbia megismeréséhez. Általában másodosztályú kávéból készül, hiszen az elsô osztályú megy exportra.
Az érem másik oldala, hogy a nagyvárosokban, turisták által felkapott településeken van gépi espresso is. Ez a globalizmus, a nemzetközi igények kielégítése miatt van így, de attól soha nem lesz autentikus. Olyan ez, mint a Bacardi fehérrum vagy a Pepsi; minden boltban kapni mégsem lesz soha helyi specialitás. Ez nem azt jelenti, hogy ez rossz lenne, sőt nagyon is jò. Viszont soha nem lesz autentikus.
Szerző&fotók; Bélafi Szilárd - www.colombiatours97.com